In atentia celor care cauta masini second prin internet

Cautarea de masini second-hand prin intermediul site-urilor germane gen mobile.de sau autoscout24.de a devenit un lucru comun in RO. Am dori sa atragem atentia celor interesati de deal-uri excelente (preturi mici, km putini, in stare foarte buna) asupra pericolului scam-urilor (adica incercari de a pacali eventualul cumparator sau vanzator, pe romaneste "tzepe").

Un Audi sau Volvo la 5500-7000 de euro, din 2003-2004, cu km putini suna intr-adevar tentant. Cumparatorul isi manifesta interesul prin intermediul site-ului respectiv, care trimite mail-ul vanzatorului. Acesta raspunde celui interesat intr-o modalitate politicoasa, asigurandu-l de integritatea masinii, de fapul ca sunt km reali, ca nu a fost implicata in nici un accident samd. Povestea este in mare ca proprietarul a lucrat in Germania si a trebuit sa plece cu servicul in Anglia sau Irlanda, unde evident nu va putea folosi masina, aceasta avand volanul pe stanga si de aceea vrea sa o vanda cat mai repede. Sunt atasate fotografii tentante. Proprietarul ofera chiar transportul gratuit prinr-o firma specializata in orasul cumparatorului, impreuna cu actele necesare incheierii tranzactiei. In cazul in care cel interesat se ofera sa mearga el insusi in Germania sa vada masina, se inventeaza tot felul de pretexte pentru ca aceasta sa fie livrata prin firma respectiva, mergand chiar pana la a spune ca masina numai este de fapt in Germania, ci in UK. Dupa ce proprietarul a acceptat conditiile, i se promite livrarea in maxim 3-5 zile, in conditiile in care poate testa masina timp de 3-30 de zile si daca este nemultumit, sa o trimita inapoi. Conditia este ca proprietarul sa depuna o anumita suma de bani in contul firmei de transport, demonstrandu-si astfel seriozitatea. Astfel, odata ce banii ajung la proprietar, el isi va da acordul ca masina sa fie livrata. Evident, aceasta nu va ajunge niciodata la destinatie si cumparatorul va pierde suma respectiva, fara vreo posibilitate de recuperare, transferul fiind perfect valid.

De asemena, este important sa verificati cu atentie credibilitatea oricarui vanzator, mai ales daca este vorba de persoane particulare. Este de preferat sa tratati numai cu firme specializate, care pot fi verificate in registrul comertului din Germania sau din tara respectiva, care au numere de contact valide si site-uri accesibile.
Nu plecati la drum fara un precontract sau un contract de vanzare-cumparare semnat de catre vanzator. Pe langa posibilitatea de a fi excrocat, exista intotodeauna sansa ca masina dorita sa fie deja vanduta cand ajungeti in Germania (se specifica de catre vanzator chiar pe site-ul unde este postat anuntul ca nu are obligativiatea de a trata cu un singur cumparator odata, deci poate vinde altcuiva masina intre timp).

gorita - 09 Sep, 2008

cred ca exista si escroci dar eu am fost in germania si mi-am adus masina din parcuri unde vinzatorul este interesat sa vinda masina cu acte in regula.