Cum sa inmatriculezi o masina cumparata din strainatate

Inmatricularea unui autoturism fara plata taxei auto

1.Verificarea actelor Daca ai cumparat o maşină "din afara" , pentru a o inmatricula in Romania ai nevoie de cartea de identitate a masinii in care sa fie stipulat ca masina este radiata pentru export, precum si actul de proprietate asupra masinii (factura/contract) pe numele dvs. In cazul in care masina nu a fost cumparata direct de dvs. aveti nevoie de toate actele proprietarilor romani care au detinut masina pina sa o cumparati dvs. Pe langa toate acestea mai aveti nevoie de: Brief mare (cartea masinii) - stampilat si cu un colt taiat...asta inseamna ca masina a fost radiata din Germania Brief mic (talonul) - cu noul propritar

2.Obtinerea numerelor rosii Este un pas care trebuie facut decat daca numerele straine ti-au expirat si esti in imposibilitatea deplasarii cu masina la RAR. Procedura obtinerii numerelor temporare si actele necesare o gasiti aici.

3. Obtinerea cartii de identitate romanesti, omologarea, stabilirea noxelor CO2, autentificarea masinii Pentru a inmatricula o masina straina in Romania, trebuie ca masina dvs sa aiba carte de identitate romaneasca. Va trebui sa mergeti la RAR, unde masina va trebui sa treaca niste teste de buna functionare. Pe scurt trebuie sa faceti o programare. Inainte ar fi bine sa verificati singur sau la un service ca masina corespunde tehnic si estetic. Doar in cazul masinilor euro 3,4,5 se trece emisia de CO2 in carte.
Acte necesare:
Toate actele de la pct.1, fara cele traduse

4. Obtinerea fisei de inmatriculare si asigurarea masinii Fisa de inmatriculare se obtine de la orice birou cu acte auto. Ar fi bine sa va faceti si o asigurare pe minim 6 luni [minimul pentru inmatriculare].
Acte necesare:
Carte de identitate masina si buletin

5. Impunerea autovehiculului la Administratia Financiara Va trebui sa mergeti la "finate" pentru a va trece masina pe numele dvs. Veti completa o "Cerere de impunere" si veti obtine stampila necesara pe fisa de inmatriculare. Atentie masina trebuie declarata in termen de 30 de zile de la data dobandirii stipulata in contract sau factura, altfel vei plati amenda: 50 lei pentru 3 luni intarziere, 75 lei pentru 6 luni etc. Pe nimeni nu va interesa ca dvs ati intrat cu masina in tara ieri, daca pe contract scrie ca ati achizitionat-o acum 3 luni.
Acte necesare:
Carte identitate, Contract/Factura dobandire- traduse si legalizate, Buletin, Cerere de impunere toate in copie si original.

6. Plata taxei de poluare Plata taxei de poluare la Directia de finante din judetul dvs. Aici va trebui completati o "Cerere privind stabilirea taxei de poluare" si o "Declaratie pe propria raspundere" [unde veti trece de lamedia anuala a km facuti pana la intentia de inmatriculare in Romania. Dupa depunerea actelor veti reveni dupa 4 zile pentru a plati la caserie taxa de poluare. Cel mai bun calculator al taxei de inmatriculare il gasiti pe siteul autoCentral.ro, adica aici.
Acte necesare:
Formularele tip completate, Contract/Factura de dobandire tradusa, Carte de identitate, Cartea de identitate vehe tradusa toate in copie si original.

7. Inmtaricularea masinii la Politie [Biroul de Inmatriculari] La Biroul de Inmatriculari va trebuie 2 chitante de la CEC, asigurare, fisa de inmatriculare, certificatul de autenticitate, cartea de identitate, placutele cu numerele cu care ai intrat in tara, carte de identitate veche a masinii si buletinul.
Acte necesare: Cele 2 chitante de la CEC, asigurare, fisa de inmatriculare, certificatul de autenticitate, cartea de identitate, placutele cu numerele cu care ai intrat in tara, carte de identitate veche a masinii si buletinul (copie si original).

- 08 Dec, 2008